Saturday, 2 July 2011

soal masa ... hm ,

assalammualaikum wbt
salam sejahtera untuk semuanya ...
harap smuanya berada dlm keadaan yg baik2 ...
huhu =)

hm ,
sedar xsedar cepat masa berlalu meninggalkan kita semua ...
tgk kalender je ... aik ?! < dgn terkejutnya >
wah , dh bulan JULAI2011 laa...
fuh ! terasa masa berlalu dgn pantas tanpa disedari ... <bermadah lak >
haha ...
tp memg ada kebenarannya ... bukn ?
mesti korg rasa gak kn ?
bila kita dok tunggu2 ...
apesal la lambat je masa ni berjalan ... haha
pelbagai persoalan keluar ... huh !
mcm2 ragam ada ...
antara persoalan yg slalu la kn ...
hah ! ni ...


PERTAMA : SI STUDENT
< xkira la IPT ke SMK ke SK ke mahupn kanak2 tadika >
" bila la nk cuti ni ? adoyaii ! "
" bila nk hbes skola ni ?? "
" bila la nk graduate ni ? "
mcm2 lg la ... sendiri pn tau la kn ...
< ni yg slalu aku fikir gak > haha





KEDUA : SI PEKERJA
< xkesah buruh kasar ke buruh halus ke , jnji  "PEKERJA" >
" bila la nk blek keje ni ? " < time keje >
" bila la nk hujung bulan ni ? " < nk tggu gaji daa >
< ni aku xthu sgt , xbnyk pengalaman jdi pekerja >
haha





KETIGA : IBU BAPA
< yg ni xkira la bapa tunggal ke atau ibu tunggal ke , mesti terfikir >
" bila la anak2 nk membesar ? "
" bila la anak2 nk berjaya ? "
" bila la nk tgk anak2 kahwin ? " < ni slalunya persoalan si ibu > huhu
" bila nk timang cucu ni ? " < ni slpas anak2 berjaya kahwin > haha
 hm , xnk ckp lebih2 , kang org2 tua ckp apa lak ... memandai-mandai je ... haha
ni pn aku dok curi2 dgr la perbualan org2 tua ... ada gak dari mak ayah aku sendiri < sedih skjap > hm ...
ah , xde pengalaman bergelar ibu bapa lg ... eh , silap , "bapa" la ... haha





hm , sebnrnya bnyk lagi persolan yg kita dgr dari mcm2 org ...
yg aku bagi di atas ni di antaranya la ... kalo korg tahu lg sape orgnya , tambah2 la sendiri ya ... haha


hm , kalo nk berckp tntg masa ...
huh ! xckup masa rasanya ... haha
masa kalo ditunggu memg lambat ,
tp jika tidak ia berlalu mcm tu je tanpa kita sedar ....
gunakanlah masa sebaiknya ...
isikan la masa2 yg ada dgn benda2 yg berfaedah ...
< huh ! nasihat org plak ni ... haha >
aku hnya nasihat je , yg laen korg fkir2 la sndiri ya ... haha


hah ! teringat lak aku kt satu lagu bila citer pasal masa ni ....
rasanya korang tahu kot lagu ni ...
dulu time aku kecik2 aku suka lagu ni ...
< tp bukn bererti aku xsuka skrg > haha
ni lagunya ...


RAIHAN : DEMI MASA




Demi masa
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan
Yang beriman dan beramal soleh
Ah...

Demi masa
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran
Ah...

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan
Yang beriman dan beramal soleh
Ah...

 hah ! ni la lagu dia ... thu kn ? huhu

hm , sungguh mendalam lagu ini ...
bnyk maksud yg tersurat dan tersirat ...
jgn bantai nyanyi je tp xmenghayati ... huhu


hm , aku sbnarnya xthu nk post apa ...
ni pn aku tulis apa yg aku terfikir sje ...
< terfikir masa dok sorg2 n bosan2 > huhu
aku nk kongsi bersama korg , mana la tau korg ada pndapat gak tntg isu masa ni kn ?
pepatah ada mengatakan yg " masa itu emas "
huh ! kalo org ckp emas ... mesti la berharga btol x ?
emas mahal tu ... haha
hm , so kt sini , memg nampk la penggunaan masa itu penting dlm hidup ....
gunakanlah sebaiknya masa yg kita ada ...
ehem2


cuba kita ingat blek masa lampau kita ...
apa yg dh kita lakukan sepnjg umur kita skrg ...
renungkanlah ...
dan persoalkan pada diri ...
adakah yg kita lakukan selama ini adalah sia2 ?
ataupun
adakah yg kita lakukan selama ini adalah yg terbaik ?
hm ,
diri sendiri punya pasal , sendiri mau ingat la ya ?
haha
< part ni dh mcm ustaz pn ada >
adeh !
tp apa2 pn aku harap korg fikirlah apa yg aku ckpkn ni ...
bukn berkhutbah cuma betulkn diri gak ...
manusia memg xlari drpd buat masalah kn ?
hm , apa2 je la ...


sebelum aku akhiri post ni ,
aku minx maaf la kalo post ni ada yg xsuka ke ...
ada yg xpuas hati ke ...
ada yg terasa ke...
maaf aku pohon dari hujung rambut sampai hujung kaki ...
ini cuma luahan hati dan apa yg aku fikirkn ...
jika ada kesalahan atau kesilapan , tegurlah aku ...
jika ada sebarang pandangan ...
comment la k ... =)
maaf lg skali ...


hm , pnjg plak post aku kali ni ... haha
< aku sendiri pn pening baca >
segala pandangan aku terima dgn hati yg terbuka ...
ok la semua ...
wassalam ...


p/s
< bahasa / ayat tunggang langgang >
< bahasa pasar digunakan >
<  maaf ya ;) >

2 comments:

  1. mase jugak yang menentukan segale2nye..time like a gold...we must think every second,every minute,every hour,every day,every week,every month n every year until the day we close our eyes...

    ReplyDelete
  2. iya nad ...
    betol2 ...
    gunakanlah ia sebaik mungkin ...
    =)

    ReplyDelete